natassa.blogg.se

poetry is in the streets

"Alla har blivit bisexuella"

Kategori: Allmänt

Dessa ord fick jag höra nyligen. Jag vill påbörja med att betona att jag inte på något sätt vill använda detta inlägg som en pik mot själva personen som sa det, utan vill endast diskutera varför många faktiskt har denna tro om att bisexualitet är en trend som folk vill följa, vilket är varför många kommer ut nu för tiden.

 
Jag tror inte att jag hade reagerat på detta uttalande om det inte vore så att jag själv är bisexuell. Å andra sidan så har jag varit intresserad av HBTQ+ frågor långt innan jag själv insåg att min heterosexualitet var obefintlig, och eftersom jag gillar att vara involverad i frågor som rör samhällets förtryckta minoriteter, oavsett om jag är en del av den eller inte, så finns det en chans att jag skulle kunna ha reagerat iallafall. Denna gång blev det dock lite mer personligt.
 
Det är inte bara av heterosexuella som bisexualitet ses som ett slags mysterium och ifrågasätts allteftersom. Även HBTQ+ samhället är känt för att undra varför bisexuella inte bara "väljer en sida". Är de straight eller gay? Jag tänker inte hänga kvar vid denna orättvisa som jag och alla bisexuella (och pansexuella för den delen) får uppleva, utan fokusera mer på meningen som jag nämnde tidigare.
 
Varför har alla blivit bi den senaste tiden? Alla som har sagt denna mening menar det kanske inte på ett elakt eller hånfullt sätt, utan är genuint nyfikna på varför så mycket folk kommer ut med att de inte är straight längre. Låt mig förklara.
 
Bisexuella - HBTQ+ personer i allmänhet - har alltid funnits, men det förtryck som har varit riktat mot dem under årens gång har varit enormt, så det är självklart att man inte alltid vill gå ut med sin sexuella läggning. I vissa fall kunde det ju betyda fängelse eller kanske till och med döden. Idag, å andra sidan, så är det lagligt att inte vara straight i vårt avlånga land, och just därför väljer många att inte hålla sig inom garderobens trånga och kvävande väggar. Man kanske inte vet vilken lättnad det är att kunna vara sig själv om man inte har upplevt något liknande. Jag tänker inte hålla det mot någon. Det är dock viktigt att förstå att "alla plötsligt har blivit bi" är en felaktig mening. Sexualitet är flytande och det är många som experimenterar och som i slutändan inser att de kanske var hetero trots allt, men bisexuella har alltid funnits, liksom resten av medlemmarna i HBTQ+ skaran. "Alla har plötsligt blivit bi" eftersom de nu känner sig bekvämma med att komma ut med det.
 
Det går inte att förneka att alla som säger sig vara bi inte alltid är det, som jag nämnde tidigare, men att himla med ögonen åt att någon kommer ut för att det verkar vara en trend är respektlöst. Man kan inte avfärda någons sexualitet på det viset. Som sagt, sexualitet är flytande, men det betyder inte att den någonsin är fel. Om jag om tjugo år inser att jag inte alls är bi så ogiltighetsförklarar det inte min bisexualitet idag. Jag kanske förvirrar mer med mitt snack just nu än vad jag vill, men det är något som bör förklaras. Det hela handlar om hur man själv väljer att stämpla sin läggning, och ingenting är fel bara för att det verkar som om man följer en aktuell trend. Dessutom så har dagens acceptans gjort så att fler vågar experimentera med sin läggning, och det är inget fel med det. Man ska inte se ner på någon på grund av detta.
 
"Fler" människor är alltså bi idag eftersom de vågar vara det. Istället för att hålla sina känslor för sig själva - eller förneka dem till sin dödsdag - så känner de sig bekväma nog att vara sig själva, och vi borde omfamna det istället för att döma. Oavsett hur mycket dagens svenska samhälle säger sig acceptera alla människor så kommer HBTQ+ samhället att uppleva hat från riktiga homofober. Gör det inte värre genom att ifrågasätta vår självkännedom. Många nog förnekar vår existens som det är.
 
 

Onödigt nattinlägg

Kategori: Allmänt

Borde jag uppdatera oftare?
 
Nah.
 
Men hej där! Sitter här när jag egentligen borde gå och lägga mig och funderar på om jag har något vettigt eller intressant att blogga om. Antagligen inte. Det enda jag kan tänka på är hur stressade alla är under denna tiden på året (tänkte specificera och säga bara april, men det känns som att hela skiftet från vinter till vår är en stressig tid). Det känns speciellt som om alla som går i skolan är vandrande zombies just nu; mig själv inkluderad på ett eller annat sätt. Jag verkar trots allt ha det liiite lättare då jag inte har flera ämnen att fokusera på samtidigt, men min universitetskurs är ju en heltidskurs, så lite död är jag nog.
 
Sitter och längtar efter sommaren samtidigt som jag önskar att den inte kommer. Blir alltid så nere på sommaren. Tror det handlar om att jag inte har några egentliga ansvar då (såvida jag inte skaffar ett jobb. working on it). Äh, vet inte. Måste hitta på något att skriva om till min b-uppsats. Måste göra 50 saker till nästa vecka. Måste skaffa ett jobb. Måste, måste, måste.
 
Nu går jag och lägger mig.
 
Jag som en powerpuffpingla. Höjdpunkten på min månad so far.