natassa.blogg.se

write like you're running out of time

Olika kulturer

Kategori: Allmänt

Jag är uppväxt i ett väldigt grekiskt hushåll. Det finns dock aspekter som har blivit rätt så "försvenskade" om man jämför med hur människorna i Grekland lever, men det är ju nästan en självklarhet. Om man bor i ett land som har en helt annan kultur än vad ens egna nationalitet har så är det otroligt svårt att inte anpassa sig efter det.
 
Nu är det så att det inte är jag som har anpassat mig, utan jag har bara vuxit upp med vad saker och ting har utvecklats till. Men det har alltid varit vi och de. Vi; grekerna, utlänningarna. De; svenskarna. Och det behöver inte vara en dålig sak! Att observera skillnaderna mellan kulturer är väldigt speciellt och nästan nödvändigt, tycker jag. Det är ju trots allt nästan inga två länder som har en helt identiskt kultur. Vi måste kunna observera för att kunna justera.
 
Jag kan inte flytta till ett land och bete mig som en grek. Inte helt. Jag kan heller inte flytta till ett land och bete mig som en svensk. Det blir en kulturkrock, och jag måste lära mig att anpassa mig. Det behöver inte betyda att jag ska släppa varenda grekiska eller svenska instinkt jag har föralltid. Det betyder bara att jag respekterar landet jag är i tillräckligt för att försöka anpassa mig. Om jag flyttar till Australien så kommer jag självklart aldrig att vara en riktig australienare när det kommer till hur de beter sig, för jag har inte blivit uppvuxen med det. Men det som sker är att jag blandar den svenska, grekiska och australienska kulturen och bildar en slags sammansättning. En samling av kulturer. Jag kommer aldrig kunna släppa de kulturer jag är van vid, och det ska jag inte behöva göra. Det jag ska göra är att lära mig att respektera den australienska kulturen samtidigt som jag ändå vördar den grekiska och svenska.
 
Allt jag nyss skrev var inte anledningen till att jag började detta inlägg, utan var bara tankar som ploppade upp i mitt huvud i efterhand. Det jag egentligen ville prata om är hur det ibland kan vara svårt att födas i en blandning av olika kulturer. Man vet aldrig riktigt vem man är. Aldrig så kommer jag att höra helt hemma i varken Grekland eller Sverige. Jag kommer alltid att bära med mig den där andra kulturen.
 
Och som sagt, det behöver inte vara en dålig sak. Att jag är en svensk grek eller en grekisk svensk gör mig inte mindre värd som person. Jag är född i Sverige, men grekiska var mitt första språk (låt oss ignorerna det faktum att jag knappt kan tala det idag). Grekland är mer än en semesterort för mig. Sverige är mer än det land jag råkade föddas i. Förstår ni vad jag menar?
 
Jag brukar prata om hur svårt det kan vara ibland, men jag är ändå glad över de två mycket annorlunda kulturerna som har uppfostrat mig. De har ju gjort mig till mig. Okej om jag är en utlänning här och en utlänning i Grekland. Det gör mig inte mindre värd. Okej om jag har ett helt annat sätt att bete mig på än vad grekerna som är födda och uppvuxna i Grekland har. Okej om folk tror att jag är svensk tills de får höra mitt namn. Allt är okej. Jag är okej.
 
Jag vet inte ens vart jag vill komma med allt detta, men jag kände för att skriva av mig en aning. Mitt verkliga mål var dock att skriva ner de största skillnaderna mellan greker och svenskar, men jag tror att jag sparar det till en annan gång. Nu måste jag skriva lite för jobbet (frilansskribent and all that). Hoppas mina ord gav er någon slags tillfredsställelse, och om ni finner något stavfel så får ni leva med det, för jag pallar inte kolla att allt står rätt till. Ha det!
 
Mvh, en svensk grek.
 
Oldie goldie

Kommentarer


Kommentera inlägget här: