natassa.blogg.se

poetry is in the streets

Tillfällig likgiltighet

Kategori: Allmänt

Jag har tänkt på en grej. Ni vet när man läser tidningen eller kollar runt på en nyhetssida och ser en massa artiklar och diskussioner om krig, svält, sjukdomar och naturkatastrofer runt om i världen? Sådant händer varje dag och det gör lika ont i hjärtat varje gång när man får nyheten om ännu ett problem som drabbar många människor. Och ändå är det större chans att jag klickar på en artikel om ett kändispar som har separerat.

Vad spelar det mig för roll om den där sångaren har bestämt sig för att sluta i ett band? Varför ska jag bry mig ifall den där skådisen har klippt håret? Det påverkar inte mig. Inte egentligen, och jag tror att det är just därför jag väljer att läsa om det. Mitt liv ser precis likadant ut som innan. Den där fotbollspelarens fula tackling har inte förändrat min syn på livet.

Men allt annat? All oro, förödelse, smärta som finns i världen. Det påverkar mig. Jag kan ju inte riktigt relatera, då jag har bott i Sverige hela mitt liv, har alltid haft tillräckligt att äta och aldrig varit allvarligt sjuk. Jag har aldrig behövt fly från ett krig. Men det påverkar mig då det är mina medmänniskor som lider, och jag kan göra en skillnad genom att donera pengar till behövande osv. Men ändå vill jag hellre läsa om den där författarens nya bok.

Jag tror att jag väljer att göra det eftersom livet, mitt liv, också har svårigheter, och ibland vill man bara undvika att läsa om hur hemskt andra människor har det, eftersom man vill glömma bort hur ond vår värld kan vara. När jag åker till jobbet klockan åtta på morgonen läser jag hellre om hur en artist kammade hem ett pris än om hur många människor som dog pga en jordbävning. Är jag grym som gör det? Att jag inte alltid vill läsa om smärta och sorg? Jag vet inte. Jag antar att det beror på ifall jag ignorerar problemen totalt, och det gör jag absolut inte. När jag blir äldre och har lite mer pengar ska jag se till att donera till de som behöver det. Kanske till och med hjälpa på andra sätt.

Men just nu kommer jag fortsätta att läsa om det korrupta Hollywood och dess problem. Det betyder inte att jag inte kommer hålla mig informerad om vad som händer i resten av världen. Ibland kommer jag dock välja att läsa om något som inte spelar någon som helst roll, egentligen. Vi människor är ju så bra på att vända ryggen mot de riktiga problemen. Jag ska se till att jag inte förblir vänd åt fel håll.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: