natassa.blogg.se

poetry is in the streets

Smart?

Kategori: Allmänt

Tänkte berätta en liten historia om en flicka som hette, och heter än idag, Natassa.
 
Ni ser, Natassa var inte alls väldigt speciell när hon var liten. Hade inte så värst många vänner (kvalitet före kvantitet, though), var inte jättesöt som vissa tjejer var när de var 11-12. Hon var inte speciellt smart heller, tills hon en dag faktiskt var det, enligt normen.

Med smart så menar jag skolsmart. Såklart. Det är ju typ den enda intelligens som räknas idag. När Natassa var 12 så blev hon plötsligt väldigt bra i skolan; kom hem med höga betyg och fina ord från sina lärare. Hennes föräldrar var överlyckliga. Senare, när hon var 13 och ensam och olycklig, så fokuserade hon på skolan för att ha något att göra. För att överleva. Och det hjälpte, och är något som hon är tacksam över idag. Hon är allmänbildad. Men är hon smart?
 
Vad betyder det att vara smart? Natassa vet inte längre. Hon kan en del om mycket saker, men så fort hon inte vet något så känner hon sig dum. Hon känner sig som en misslyckad individ för att hon inte kan allting. Och hon skyller självklart på att hon var "smart" när hon var liten. Folk förväntar sig att hon ska kunna allt idag, och det tär på henne. Mycket. Det känns som att hon ska bli lärare eller advokat för att hon "kan mycket".
 
Men Natassa kan inte allt. Hon kan det som hon minns; det som fastnade. Hon är välinformerad, men inte om allt. Hon kan inte allt.
 
Natassa kanske är smart i andras ögon, men hon behöver inte kunna allt. Hon är inte så säker på att hon vet vad det innebär att vara smart, trots allt. Att man kan saker? Att man kan saker väl?
 
Natassa gillar att lära sig saker, men det betyder inte att hon måste veta allting om allting. Det är något hon måste komma ihåg innan det förstör henne helt och hållet.