natassa.blogg.se

poetry is in the streets

Tre ord och respekten försvinner

Kategori: Allmänt

"You're lucky my parents aren't home. They're homophobic."
 
Det fick jag höra igår. Sammanhanget som meningen dök upp i har inte med saken att göra. Den fick mig dock att tänka; hur påverkas man om man bor med homofobiska föräldrar? Blir man homofob själv? Om ens sexuella läggning är något annat än hetero, kommer livet bli svårare på grund av ens föräldrars ignorans? Självklart, skulle jag vilja säga. Jag har inga riktiga erfarenheter av det själv, men homofober är folk som vägrar inse att alla är lika värda oavsett vem man älskar. I alla fall de flesta. Det finns ju även vissa människor som ser homosexuella på ett sätt under en tid, men kan ändra sig ifall det visar sig att ens egna barn kommer ut ur garderoben. Sådana människor förtjänar en applåd. Att ändra sitt sätt att se på saker kan vara svårt, även om ens inledande tanke är kränkande och fullkomligt fel. De har i alla fall försökt.
 
Det skrämmer mig hur nära homofobi egentligen är. Personen man passerar varje dag påväg till skolan kan vara homofob. Individen som hjälper sig i affären kan vara homofob. Man vet ju aldrig. Några få ord och en människa kan hata dig. Blint, orationellt hat. "Jag är homosexuell." Hej då respekt.
 
Sen finns det ju även släktingar eller nära vänner som hyser en viss förakt för homosexuella. Det är nästan lite värre. Folk som man borde lita på kan förneka din existens ifall du säger fel sak. Läskigt, eller hur? Jag känner mig liksom illa till mods när random personer visar homofobiska drag, trots att jag inte riktigt har klurat ut mig sexuella läggning än. Tänk om personer i ens närhet vänder det onda ögat mot dig. Nej, jag vet inte riktigt om jag skulle klara av det. Jag blir så förbannad på vissa människors envishet att inte acceptera folk för vad de är.
 
Nu måste jag sluta skriva innan mina känslor tar över. Jag avslutar detta med en fråga: Föds man till homofob eller blir man uppväxt som en?

Kommentarer


Kommentera inlägget här: