natassa.blogg.se

poetry is in the streets

Glorifiering

Kategori: Allmänt

Saker glorifieras. Oavsett om de blir glorifierade av media, äldre, yngre, böcker eller låtar så brukar vissa saker dyrkas trots att de egentligen är dåliga. Ett exempel; alkohol.
 
Hur många gånger satt jag inte och tänkte att jag ville bli full när jag var 14 år. Okej, det är en lögn. Det gjorde jag inte, men jag skulle hur lätt som helst kunnat hamna i en sådan fälla på grund av hur mycket alkohol influerade min omgivning. Dock började jag dricka när jag blev lite äldre (läs 18 år), men som tur är så är jag mogen nog att vara ansvarsfull och inte gå ut till klubben varje helg. Inte för att det är något fel med det, men man måste liksom veta sina gränser. Jag råkade passera min gräns i lördags, och nu har jag lärt mig min läxa.
 
Alkohol blir glorifierat i vårt samhälle. Droger och nikotin likaså. Folk dricker och röker innan de knappt har kommit in i tonåren, och varför är det så? Jo, för att de ser och hör hur coolt det är att hålla på med sånt. Jag är ingens mamma, så jag kan inte beordra att någon gör någonting, men jag önskar att folk kunde vänta med sånt tills deras kroppar åtminstone utvecklats klart. Dessa substanser är farliga för fullvuxna människor. Jag vill inte ens veta vad de orsakar för problem för ungdomar.
 
Om jag ska vara ärlig så kommer det stunder då jag vill testa på droger, sen kommer jag ihåg hur farligt det är och rensar bort den tanken på en gång. Men den kommer tillbaka. Samma sak gäller rökning. Det är inte för att jag vill som jag tänker på sånt, utan för att jag hör talas om det hela tiden. I filmer, TV-serier, och framförallt låtar. Jag hade nyligen ett naturkunskapsprov som delvis handlade om drogers påverkan på människokroppen, och jag kan säga er att jag aldrig någonsin vill testa på några sådana substanser. Men tanker försvinner inte. Det är en aning svårt att förklara, men jag har blivit så influerad av denna glorifiering att jag vill testa på dessa grejer trots att jag egentligen inte vill.
 
Samma sak gäller mentala sjukdomar. Folk tror nu att man är speciell om man är deprimerad eller har en ätstörning. Nej. Nej, nej, nej. Det är allvarliga sjukdomar som kan orsaka dödsfall. Självskadebeteende har också blivit glorifierat, vilket suger, för folk som skär sig eller skadar sig på andra sätt blir kallade för uppmärksamhetssökande jag vet inte vad. Varför tror ni vissa saker går så långt så att folk kan dö utan att man har märkt någonting? Folk med riktiga bekymmer vågar inte säga något.
 
Snälla, jag ber er. Hur mycket folk än säger att det är okej, HA INTE OSKYDDAT SEX om du inte är helt säker på att den du kommer ligga med inte bär på någon sjukdom.
 
Sexism, rasism och homofobi dyker upp i låtar och filmer, och folk kan nu tro att det är okej att förtrycka någon. Detta är fel. Oavsett vad ens personliga syn är på något så bör inte dåliga saker glorifieras och spridas på detta sätt. För mycket av något dåligt kanske inte bidrar till en hitlåt; det kanske blir det sista du gör istället.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: