natassa.blogg.se

poetry is in the streets

Dead Poets Society

Kategori: Filmer

Dead Poets Society, eller Döda Poeters Sällskap som den heter på svenska, är en amerikansk film från 1989. Den handlar om en grupp killar som går på en privatskola vid namn Welton Academy. Deras nya engelskalärare, John Keating, använder sig av metoder som inte riktigt uppskattas på grund av skolans tro på stenhård disciplin. John blir dock väldigt omtyckt bland eleverna då han visar att han litar på dem och inspirerar dem att följa sina drömmar. Carpe Diem, det vill säga fånga dagen, är hans stora motto.
 
Filmen utspelar sig år 1959 och det märks att föräldrarnas önskemål spelar stor roll i killarnas yrkesval. De flesta ska bli läkare eller advokater. Keating försöker visa dem att det finns fler vägar genom att undervisa dem i poesi.
 
I Sverige väckte filmen stor uppmärksamhet och ledde till en kulturpolitisk debatt om det frihetliga budskapet i den. Flera liberala debattörer hyllade filmen som ett av 1900-talets stora mästerverk med ett tydligt liberalt budskap, medan andra hävdade att filmen visade på farorna med att människor med sina åsikter och sitt beteende avviker för mycket från majoritetens åsikter och invanda beteenden.
 
Dead Poets Society är en film som är värd att se; inte bara för att den kan ge nya inblickar på livet, utan också på grund av att den visar att man inte alltid måste följa den sociala normen. Keating lär sina elever att gå sin egen väg, och det är något ungdomar även idag måste få lära sig då de flesta av våra handlingar styrs av rädsla för framtiden. Filmen visar även hur snett saker och ting kan gå. Med sin kontroversiella handling och sitt oväntade slut är denna film en bra spegling på livet.
 
Filmen regisserades av Peter Weir och fick en Oscar för bästa manuskript.
 
 
Källor: Wikipedia
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: