natassa.blogg.se

write like you're running out of time

Kvinnor måste hjälpa kvinnor

Kategori: Allmänt

Idag är det söndag och årets hittills varmaste dag, men innan jag beger mig ut i solen tänkte jag slänga ihop ett inlägg. Ni ser, idag är det ju även internationella kvinnodagen.
 
Förra året så skrev jag om hur kvinnors omständigheter är så dåliga att vi faktiskt förtjänar en dag då vi blir prisade. Att alla män som klagar på att de inte har en egen dag ska öppna sina ögon och inse att varje dag är männens dag. Jag tänkte skriva något liknande i år, eftersom ingenting har förändrats.
 
Det är egentligen hemskt att vi "förtjänar" en egen dag. Det betyder ju bara att resten av året inte är till vår fördel. Jag tänker inte gå in i samma spår som förra året, då jag nämnde allt det dåliga med att vara kvinna i detta samhälle. Jag tänker inte vara lika ordrik i år.
 
Istället tänker jag uppmana alla, inte bara denna soliga söndag, men alla andra dagar på året också, att tänka på alla kvinnor runtom i världen som dödas och våldtas och torteras varje dag och inte har rättvisan på sin sida. Någonsin. Alla kvinnor som får höra att det är deras fel. Att de klär sig provocerande. Att de inte är värt något mer än att bära söner till sina män.
 
Tänk på alla kvinnor som dödas av männen i sina familjer eftersom de inte betedde sig så som de "borde". Tänk på alla flickor som mördas eftersom de ville leva sitt liv. Tänk på alla kvinnor och flickor vars liv föralltid kommer förbli förstörda eftersom vissa män inte kan ta ett nej.
 
Ja, uppmärksamma debatten om att flickor och kvinnor får ha på sig vad de vill; oavsett om det är en magtröja eller en hijab. Uppmärksamma orättvisan när det gäller kvinnors löner. Uppmärksamma alla standarder som kvinnor måste uppnå för att klassas som vackra. Men snälla ni, glöm inte bort att uppmärksamma alla kvinnor världen över vars problem är så mycket större än det ovannämnda.
 
Idag ska vi fira alla kvinnor; både trans-och cis kvonnor. Kvinnor med vaginor och utan. Kvinnor som ser ut som kvinnor och kvinnor som inte gör det. Kvinnor som gillar kvinnor, kvinnor som gillar män, kvinnor som gillar båda, kvinnor som är asexuella, pansexuella, aromantiska. Kvinnor av alla raser. Kvinnor som är rika, fattiga, smala, tjocka, korta, långa, alla möjliga storlekar. Idag ska vi fira kvinnor, och imorgon ska vi också fira kvinnor, och alla andra dagar på året med.
 
Men vi ska även uppmärksamma alla kvinnor som dödas och våldtas och torteras, och vi ska försöka hjälpa dem och inte blunda. För de förtränar också att bli prisade, och inte bara en dag om året.
 
Alla dagar på året.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: